درای وال چیست؟
درای وال اصطلاحی است که از آن برای ساخت و ساز های خشک استفاده می شود . درای وال یا دیوار خشک یکی از انواع دیوار های سبک است که در آن از انواع پوشش های ورقه ای یا تخته ای مانند صفحات روکشدار گچی، تخته های سیمانی الیافی و … استفاده می شود و با استفاده از ادوات اتصال مانند پیچ، میخ و پرچ بر روی سازه زیر سازی درای وال نصب می گردد.
دیوار خشک یک نوع دیوار پیش ساخته می باشد و در صنعت ساختمان به دلیل اینکه در دیوار خشک از هیچگونه مواد با پایه آب مانند ملات ماسه، سیمان و … وجود ندارد به آن درای وال گفته می شود. در ساختمان سازی به ورقه گچی که میان دو لایه ضخیمی از کاغذ یا مقوا فشرده شده باشد دیوار خشک می گویند.
نحوه اجرای درای وال
درای وال یا دیوار خشک از یک سری ناودانی های عمودی و افقی تشکیل شده است که در ابتدا ناودانی های افقی را در امتداد هم روی کف و سقف توسط تفنگ گازی و میخ های فولادی پرچ کرده و سپس ناودانی های عمودی را با فاصله ۴۰ تا ۶۰ سانتی متر درون ناودانی های افقی نصب می کنند.
نکته مهم این است که فاصله ناودانی های عمودی را باید با توجه به کاربری دیوار کم یا زیاد نمود. ضمن اینکه اتصالات مفضلی دیوار باعث می شود تا دیوار مورد نظر در برابر زلزله مقاوم باشد و بعد از آن نوبت به صفحات گچی و یا سیمانی است که با ابعاد ۱۲۰*۲۴۰ بر روی سازه های عمودی و افقی قرار داده و پیچ می شود.
کاربرد Drywall
تخته گچ یا درای وال به منظور پوشش دیوار های خارجی ساختمان، پوشش دیوارهای داخلی، دیوارهای جداکننده، پوشش سقف های دکوراتیو، قاب بندی های مختلف با سبک های گوناگون استفاده می شود و یک سطح یکپارچه و مستحکم را ایجاد می کند.
مزایای استفاده از دیوار خشک
- از طریق دیوار خشک می توان بار مرده ساختمان را کاهش داده و در نتیجه خطرات ناشی از زلزله های احتمالی هم کاهش می یابد و به دلیل اتصال قاب دیوار های خشک به سازه در هنگام زلزله تعمل مناسب میان قابی بین دیوارهای خشک و سازه وجود دارد.
- با وجود دیوار های خشک مصالح مختلف مانند پروفیل های آهنی، میلگرد آجر، بلوک سیمانی، شن، ماسه، سیمان، خاک رس، آب و … حذف خواهد شد و از این طیق می توان در هزینه های ناشی از حمل و نقل و پرت مصالح صرفه جویی نمود.
- در درای وال دیگر نیاز به ادوات جوشکاری نداشته و هزینه های مصرف برق و مشکلات آن در مناطق شهری به صورت کامل حذف می شود.
- سرعت اجرای بالای دیوار خشک از دیگر مزایای آن بوده و کار در حدود ۳ تا ۴ برابر از سیستم های سنتی سریع تر انجام می شود و این مسله حذف هزینه های استقرار اکیپ در محل اجرای پروژه را به همراه دارد.
- زمان خواب سرمایه در پروژه هایی که از دیوار خشک استفاده می شود کاهش یافته و مدت زمانی کوتاهی طول می کشد تا پروژه از مرحله شروع به مرحله اتمام نازک کاری برسد.
- درای وال ها عایق بندی صوتی را در برابر تراگسل های صدای کوبه ای و هوابرد در ساختمان را فراهم می کنند و می توان همزمان با اجرای تیغه ها تاسیسات مکانیکی و برقی را اجرا کرده چرا که میان تیغه ها فضای خالی وجود دارد.
- به آسانی با کمک درای وال ها می توان به تاسیسات مکانیکی و برقی دسترسی پیدا کرد و در زمان بروز مشکل می توان آنها را ترمیم، تعمیر و یا تعویض نمود.
- نظافت ساختمان بعد از ملات های سیمانی، گچی و … با استفاده از دیوار خشک حذف می شود و هزینه های مربوط به نظافت نخاله ها ساختمانی کاهش می یابد.
- دیوارهای خشک کیفیت ثابت و استانداردی دارند و به دلیل تولید صنعتی و حذف هزینه های ناشی از عدم یکنواختی مصالح سنتی و همچنین انبار کردن مصالح مختلف مانند سیمان، گچ، و … رطوبت و ناکارآمدی در آنها ایجاد نمی شود.
- درای وال را می توان بر روی هر نوع کف تمام شده اجرا نمود و این مسله باعث می شود تا تغییرات آتی بنا بسیار آسان گردد.
- برای اجرای کاشی و سرامیک روی این نوع دیوار ها نیاز به شاقول و تراز کردن نبوده و سرعت اجرا کاشی و سرامیک روی آنها بالا خواهد بود.
- در درای وال برای رنگ آمیزی دیوار مدت زمان خشک شدن نازک کاری مخصوصا” در ماه های سرد سال حذف می شود .
دیوار کناف
دیوار خشک یا درای وال در ایران با نام دیوار خشک کناف یا درای وال کناف یا دیوار کناف معروف است و به صورت متداول با همین نام شناخته می شود و به صورت کلی با نام هایی مانند شیت راک، وال برد، گچ برگ، پلاستر برد و … هم معرفی می شوند.
منبع:
- ۹۸/۰۹/۱۶